Gravidyoga som fødselsforberedelse

Jeg vil påstå, at gravidyoga kan bruges som fødselsforberedelse. Det er selvfølgelig en påstand, som jeg gerne vil underbygge med eksempler, og dem skal du læse mere om i det kommende.

Først og fremmest er jeg bakket op af Sundhedsstyrelsen. Der er nemlig belæg for, at gravide, der er aktive i 30 minutter dagligt i graviditeten oftere oplever kortere fødselsforløb. Aktivitet forbereder altså kroppen til fødslen.

Derudover gennemgår vi på mine hold i gravidyoga også mulige fødestillinger, mulige bevægelser at anvende under fødslen og skaber opmærksomhed på din fysiske holdning under en graviditet. Vægten forskydes i graviditeten, og derfor påvirkes de fleste gravides gang, måde at stå på og bevægelsesmønstre. Det er helt naturligt, men også værd at være opmærksom på, for ikke at overbelaste de forkerte steder – men i stedet styrke de rigtige steder.

Bækkenbund, bækkenbund, bækkenbund.

Bækkenbunden er en vigtig parameter i en graviditet, fødsel og barsel. Det er nemlig vores bækkenbund, som danner den “skål” som barnet ligger i. Det er den muskulatur, som påvirkes med vægt under hele graviditeten, og det er de muskler, som også udvider sig under en fødsel. Det er ligeledes bækkenbundens styrke, som er med til at hjælpe dig til at holde på vandet efter en fødsel og senere i livet.

Det er altså ganske alvorligt vigtigt at huske den. Både at træne styrken i bækkenbunden – men mindst lige så vigtigt at kunne afslappe den igen efter styrketræningen. Bækkenbundstræning- og bevidsthed er også et af de områder, som jeg kommer ind på i undervisningen i gravidyoga, og som vi helt konkret forholder os til gennem alle træninger.

Men fødselsforberedelse, siger du?

Fødselsforberedelse er det nemmeste ord at anvende, da det jo er fødslen, som er klimakset på graviditeten, og derfor dét, som alle gravide undervejs ser frem mod – og så selvfølgelig fordi, at det er denne begivenhed, som skaber mødet med det lille barn, som er ventet.

Men fødselsforberedelse indeholder hos de fleste jordemødre også en forberedelse til forældreskab og barsel. Der er mange aspekter af dette, som jeg ikke skal komme ind på her, men yoga gennem graviditeten gør det lettere at genoptage træningen efter fødslen, og vil helt naturligt medføre en stærkere krop. Gravidyoga kan også være med til at styrke din kropsbevidsthed og gøre dig bedre til at mærke efter, hvordan du passer på dig selv. Det mener jeg altid er vigtigt, og ikke mindst når man har et lille barn, som kræver fuld opmærksomhed, og egne behov tilsidesættes.

Vejrtrækning

Yoga er jo blevet til et vestligt begreb også, og det er redefineret i mange retninger og stilarter med forskellige formål og personificeringer. Det er en helt anden – og meget lang – snak, som vi ikke skal ind på. Men yoga betyder at forene. At forene bevægelse og vejrtrækning. At forene krop og sind. At forene mor og barn. Fortolkningerne er mange. Men fokus vil være på flydende øvelser, hvor vejrtrækning bliver et naturligt element i bevægelserne.

Og vejrtrækning må siges at være særdeles relevant i forbindelse med fødselsforberedelse. Jeg gennemgår forskellige vejrtrækningsteknikker, som du kan vælge at træne videre med hjemme eller blot tage med i værktøjskassen og finde frem igen og prøve af til fødslen.

Hvis artiklen har vagt din interesse, og du skulle have fået lyst til at dyrke yoga i din graviditet, er du velkommen på mine hold i Aarhus C. Du kan læse mere om tidspunkter og priser lige her: www.annelinde.com/gravidyoga Du kan også tilmelde dig, ved at kontakte mig. Og du er naturligvis altid velkommen til at ringe med eventuelle opståede spørgsmål på tlf: 42 56 00 71.